Vítejte na blogu o Japonsku!
Předem upozorňuji, že netoleruji žádné reklamy a tento blog nespřáteluji! Děkuji za pochopení a doufám, že vás tato stránka zaujme a poskytne vám nějaké informace ať už je potřebujete k čemukoliv. Ještě vás žádám abyste žádné z mých článků nekopírovali!

Sushi - recept

15. června 2010 v 16:40 | Nashime Kamichiro |  Kuchyně
Ingredience:
rýže, mořské řasy Nori a další podle chuti

Postup přípravy: Rýži neproplachujeme, musí se lepit. Na každý šálek rýže dáme 2 šálky studené vody. Rýži nasypeme do vody a uvedeme do varu. Nesolíme! Přikryjeme a vaříme 15 min. na mírném ohni, dokud se neodpaří voda. Rýži odstavíme z ohně a necháme 10 min. odstát. Na ochucení rýže můžeme použít trochu rýžového octa (nenahrazovat našim octem!) a necháme vychladnout. Řasy Nori na suché pánvi a slabém ohni rychle "opečeme" z obou stran, dokud nezesvětlají. Řasy rozložíme na podložku a rozvrstvíme na ni rýži do výšky asi 8 mm. Rýži nenaložíme na celou řasu, před koncem necháme trošku volno, aby při stáčení rýže nevylézala ven. Na rýži dáme vybrané suroviny: tenoučké plátky uzeného lososa, okurku, mrkev, plátky naloženého zázvoru, surimi tyčinky, banánové výhonky, avokádo apod. Vybíráme podle vlastní chuti. Stočíme do válečku. Stáčíme pevně. Chvíli necháme ztuhnout a krájíme na válečky asi 2-3 cm silné.
Podáváme se sójovou omáčkou, pokud není originál japonská, tak thajská, která se nejvíce blíži originálu, nebo s wasabi omáčkou.

Poznámka: Sushi je více druhů, základní dělení je sushi-maki (maki = rolovat) a sushi-nigiri, při kterém se udělá z rýže hrudka a ta se obkládá. Pokud nemáme sushi rýži, co vetšinou nemáme, použijeme naši kulatou, ta má větší lepivost.

http://www.uc.edu/food/images/maki_sushi.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3211/3081595863_44a21751bf.jpg

http://mazeofthoughts.files.wordpress.com/2009/05/sushi1.jpg

http://www.sushikimbap.be/images/sushi%204.jpg

http://entredeuxtrains.files.wordpress.com/2008/06/sushi-maki-plateau.jpg

http://www.tokyocafe.nl/wp-content/uploads/2009/11/web-sushi-maki-party-tray.png

Musím podotknout, že Sushi je opravdová lahůdka. Vzpomněla jsem si, jak spolužačka do školy přinesla od svého dědy, který byl v Japonsku bonbony. Ani v nich nechyběla rýže. Někomu vážně nechutnaly, ale podle mně byly fakt výborný! A i kdyby mi nechutnaly tak je snim, protože přece jen byly ze zemně kterou tak strašně zbožňuju a kam bych se moc ráda jednou podívala. Kdybych je nejedla, znamenalo by to pro mně zneuctění! :-D (a stejně byly výborné, tak proč si nedát že? xD)
 


Komentáře

1 Suhika | Web | 16. června 2010 v 14:37 | Reagovat

Ten druhej obrázek se mě hrozně líbí! Ten losos co je uvnitř vypadá jako jahodová zmrzlina.... Mám zajímavou představivost!
A potom je úýasnej ten druhej vod spoda. Jak to tam je tak úhledně narovnaný...

2 Sandra | 16. března 2012 v 10:28 | Reagovat

Ahoj,
web máš bezva,,hodně jednoduché,ale celkem  přínosné informace.
Co se ale týče článku o sushi,to je jedna velká chyba.Už první věta,že rýže se nemá proplachovat.Co je to za hloupost?Zajímal by mne zdroj k čerpání této informace.
K výrobě sushi se používá k tomuto účelu vypěstovaná rýže,která se stává lepivou po uvaření.Proplachuje se důkladně alespoň 4x-6x,zrnka rýže se mnou mezi prsty,dokud neteče jen čistá voda.
Rozhodně nemá rýži slepovat šlem z nevymyté rýže.
Další do očí bijící chybou je způsob chlazení.Rýži je třeba chladit mísením v dřevěné míse speciální metlou a ovíváním vějíře.Pokud rýži necháte jen schladnout  tim,že stojí v hrnci,rozhodně to nebude chuťově ono.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Tak doufám, že se vám tento blog líbí a vrátíte se :-)
Sayonara!